Srčenica / Leonurus Cardiaca

8,00 kn

Opis

Pakiranje: 20 sjemenki.

 

Prava srčenica (lat. Leonurus cardiaca) je biljka iz porodice Lamiaceae.
Prirodno stanište joj je središnja Azija. Listovi ove biljke su raspoređeni na dugim peteljkama, malo srcolikog oblika, grubo krpasto nazubljeni i proviđeni mekim dlakama. Nasuprotno su položeni.

Prava srčenica cvate od lipnja do kolovoza. Cvjetovi su joj sjedeći s ljevkastom čaškom, gusto smješteni u prividnom pršIjenu. Cvjetna krunica joj je mesnato crvene do ružičaste boje s čupavim dlakama.

U većem mnoštvu pojavljuje se u zajednici s panonskom florom. Srčanica se nekada nalazila kao vrlo cijenjena ljekovita biljka u seljačkim vrtovima. Prava srčenica nezahtjevna je biljka koja se lako uzgaja iz sjemena u vrtu.

Rezanje i sušenje biljke obavlja se od lipnja do rujna u vrijeme cvjetanja. Cijenjena je ljekovita biljka i ima mnoga ljekovita svojstva i dugu povijest korištenja i u ublažavanju srčanih, fizičkih i emocionalnih problema.

Od davnina je upravo prava srčenica korištena kao srčani tonik, tonik za maternicu, protiv nesanice, grčeva u želucu. Koristi se i u tradicionalnoj kineskoj medicini, kako od davnina tako i danas.

Danas se uglavnom koristi kod pojave anksioznosti koja dovodi do pojave simptoma kao što su palpacije i nepravilan rad srca. Dobro djeluje u kombinaciji s glogom, odoljenom i pasiflorom.