Statica / Lavander

7,00 kn

Opis

Pakiranje: 20 sjemenki.

Razgranata stabljika statice može narasti u visinu od 15 do 40 cm. Listovi statice su obrasli sitnim dlačicama, izrezani prerasto te skupljeni pri tlu. Široki su 1,5 cm te dugi 3 do 15 cm. Listići na stabljikama su duguljastog oblika, maleni i rijetki.

Cvjetovi se nalaze u cvatovima – gotovo horizontalni cvatovi nalaze se pri vrhu stabljike i izboja koji prostrano rastu u području pazušnih dijelova listova.

Statica cvate od početka lipnja pa sve do kraja rujna. Zanimljivo je da je riječ o medonosnoj biljci koju rado posjećuju pčele i ostali kukci kako bi skupili pelud i nektar.

Najčešće se sadi kao ukrasna biljka koja krasi vrtove i kamenjare, a za proizvodnju uzgaja se u cvjetnim gredicama. Koristi se u cvjetnim aranžmanima, a pogodna je i za sušenje pa se koristi za izradu buketa ili kao suho cvijeće za vazu. Nerijetko se koristi i kao svježe rezano cvijeće čiji predivni cvjetovi mogu dugo zadržati svježinu.

 

 

Najlakši način da svoju kolekciju cvijeća uvećate je razmnožavanje sjemenom. Bitno je da sjeme do sjetve skladištite u suhoj prostoriji u platnenim ili papirnim vrećicama. Najveći neprijatelj klijavosti sjemena je vlaga. Sjeme sadite u plastične posude. Posuda koja je dugačka oko 15cm bez problema može zadovoljiti sadnju i do 100 mladih biljaka tj. sjemenki. U čistu posudu stavite substrat za sjetvu. Navlažite je prskalicom za vodu koja je podešena na najsitnije kapljice. Podloga treba da zauzima 3/4 posude.  Po površini raspite sjemenke cvijeća koje namjeravate saditi.

Krupnije sjemenke pokrijte sa tankim slojem podloge, a sitnije nježno položiti na podlogu. Ponovo pošpricajte. Posudu prekrijte staklom iili stavite na toplo mjesto. Kad se podloga osuši ponovo zalijte prskalicom. Nakon što sjemenke proklijaju uklonite staklo. Posude približite svjetlu. Mlade biljke je potrebno presaditi u teglice onog trenutka kad puste drugi red listića. Prilikom presađivanja pažljivo biljku iskopajte iz podloge, držite je isključivo za jedan od listića, nikako za stabljiku.

Svakoj biljci dajte po jednu teglu. Svaku teglu napunite s podlogom za cvijeće, ali do 1,5cm od vrha. Pritisnite podlogu, napravite rupicu i u nju stavite mladu biljku. Odmah zalijte. Postepeno stavite na sunčanu poziciju. Biljke presadite u vrt ili veće tegle kad dovoljno narastu, i kad prođe opasnost od mraza.