Šumske jagode / Fragaria

10,00 kn

Opis

Fragaria vesca virginia.
Pakiranje: 30 sjemenki.
Vrijeme cvatnje
Svibanj i lipanj, u planinskom području srpanj i kolovoz
Stanište
Kao samonikla biljka jagoda raste po svjetlim šumama i šikarama, te na šumskim čistinama i uz rubove šuma, od nizinskog područja do gornje šumske granice. Osobito je česta na šumskim krčevinama i zgarištima.
Ljekoviti dijelovi biljke
Najviše se upotrebljava plod, zatim list i podanak. Plod jagode sadrži preko 80% vode, ima voćnog i grožđanog šećera, bjelančevine, masti, limunsku, grožđanu i druge kiseline, vitamin C i manje B1 i B2, zatim karotina, pektina, tanina i mineralnih soli, osobito željeza, bakra i kalija. Miris osušenog ploda, kao i svježeg je aromatičan, o okus mu je slatkasto – kiselkast. Glavni sastojak lista je tanin. List, kao i podanak, oporoga je okusa i gotovo bez mirisa.
Sabiranje, sušenje i spremanje
List jagode sabire se u travnju i svibnju, u vrijeme kada se razvijaju cvijetovi, a plod od svibnja do srpnja, u planini još u kolovozu. Za sušenje se prikupljaju plodovi jagode koji nisu posve zreli. Pld se suši na način kao i sve ostalo voće. List se suši na toplom i sjenovitom mjestu. Podanak se vadi iz zemlje rano u proljeće, opere se i osuši. Osušeni pripravak se sprema u platnene ili jutene vrećice.
Lječenje i bolesti za koje se preporuča kao lijek
Jagoda je poznata kao sredstvo koje čisti krv, steže, pospješuje izlučivanje žući i mokraće, smiruje pojačani rad crijeva, proljev i krvarenje te umiruje živce i sl.
Upotrebljava se kao lijek kod bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, osobito mokraćnih kamenaca, uloga. Također se primjenjuje kod raznih oboljenja jetre, reumatizma, arteroskleroze te kod opće slabosti tijela. Plod jagode preporuča se i odraslima, a naročito malokrvnoj i slabunjavoj djeci, napose radi sadržaja bogatog mineralnim tvarima u plodu.
Način upotrebe
Svježi plod šumske jagode upotrebljava se kao jedno od najzdravijeg voća. Plod i njegove prerađevine, kao džem, kompot, slatko, sok i sirup, osobito dijetalno sredstvo kod mnogih oboljenja. Kod jakih proljeva, kao i kod brojnih drugih oboljenja preporuča se kura s jagodama. Izvan sezone mogu se u tu svrhu umjesto svježih koristiti i na različite načine kuhane jagode. Od lišća jagode priređuje se domaći čaj, obično u mješavini s drugim biljkama, za svakodnevnu upotrebu, a primjenjuje e i kod liječenja brojnih oboljenja.
Plodovi su veci,okrugli i imaju vrlo intenzivan miris.