Bosiljak sveti / Tulsi

8,00 kn

Opis

Pakiranje: 30 sjemenki.

 

Lat. Ocimum Sanctum.
Na zapadu se ova biljka naziva sveti bosiljak, a u Indiji poznata je kao kraljica bilja i štuje se već više od pet tisuća godina. Jedna je od važnih biljaka i u ajurvedskoj medicini. Snažnim mirisom podsjeća na klinčić, vrlo je razgranata i naraste do 50 centimetara u obliku niskog grma. Cvjeta ljubičasto.

 

Ljekovito djelovanje

Sveti bosiljak ili Tulsi je snažan izvor antioksidansa i pomaže kod smanjenja stresa, osnažuje imunitet, ubrzava metabolizam, jača i krijepi organizam što je pogotovo važno u sezoni gripe, snižava kolesterol, pomaže izlučivanju toksina, štiti od radijacije, pomaže u prevenciji čireva, poboljšava probavu. Pogotovo je korisna kod zaštite srca i krvnih žila te zaštiti jetre i pluća. Također regulira krvni tlak i šećer u krvi.

Tajna toliko širokog spektra ljekovitosti kod svetog bosiljka je u jedinstvenoj kemijskoj strukturi. Naime, ona sadrži stotine blagotvornih fito-kemijskih spojeva. Djelujući zajedno ovi spojevi posjeduju snažna antioksidativna, antibakterijska, antivirusna, antialergijska te adaptogena svojstva. Adaptogen umanjuje intenzitet i negativne posljedice stresa koji je danas velik problem čovječanstva. Na taj način tijelo razvija snažniji imunitet koji na prirodan način štiti od stresa i bolesti.

 

Poznata je uporaba tulsi lišća kod:

prehlade i gripe
za pomoć kod iskašljavanja
respiratornih problema
bubrežnih kamenaca
kardiovaskularnih bolesti
proljeva i povraćanja
infekcija usne šupljine
Sok od svježeg lišća se koristi i kod uboda insekata, kožnih oboljenja, zubnih oboljenja, glavobolje, a koristi se i u kapima za oči kod nadraženih očiju. Listovi ove biljke sadrže esencijalna ulja koja daju osvježavajući okus čaju a iznimno su bogat izvor vrijednih fito-kemijskih spojeva.

Redovitim konzumiranjem tulsi čaja kroz nekoliko tjedana organizam se dovodi u ravnotežu tako da se prirodno pokreću procesi ozdravljenja i održavanja zdravlja. Tulsi čaj ne sadrži kofein i mogu ga konzumirati djeca od dvije godine nadalje a u Indiji ga čak konzumiraju i trudnice i dojilje. Njegov blagotvoran učinak dokazan je kod svih dobnih skupina. Tulsi se često miješa s crnim (pa se može dodati i mlijeko po želji) i zelenim čajem.

Dakle, za sve koji vole isprobati nešto novo i osnažiti svoj organizam, pogotovo u nadolazeće hladne dane, ova biljka je odličan izbor.