Vatreni trn crveni / Pyracantha Coccinea

1,06 

Opis

Pakiranje: 20 sjemenki.

 

Pyracantha coccinea je brzorastući, veliki, gusti i zimzeleni grm koji je cijenjen zbog spektakularnog jesenskog i zimskog bogatstva bobičastih plodova i tolerantnosti na sušne uvjete.

Prirodno stanište vatrenog trna proteže se od južne Europe do Kavkaza u zapadnoj Aziji. Duž grana su trnovi koji se kriju među sjajnim, jajolikim i tamnozelenim lišćem. U proljeće javljaju se nakupine malih bijelih mirisnih cvjetova. Veličine su do 5 centimetra u promjeru i cvatu tako blizu jedni drugima da se stvara dojam gotovo kontinuirane cvjetne površine. Nakon cvatnje formiraju se plodovi koji sazrijevaju u jesen. Plodovi se zadržavaju cijelu zimu i čak do ranog proljeća što ovisi o klimi i apetitu lokalne ptičje populacije kojima su ovi plodovi u zimi dobar izvor hrane.

Nema posebnih zahtjeva prema tlu, potreba za prihranom u vegetaciji je minimalna ili je čak nema. Telerira vlažna do vrlo suha, dobro drenirana tla. Ne smeta joj niti jedna pozicija u odnosu prema svjetlu, ali će na posve sunčanoj poziciji obilnije cvjetati i imati više plodova. Vatreni trn je otporan na dosta niske temperature. U hladnijim klimama i lišće i plodovi znaju biti tamnijih nijansi.

Zbog svojih osobina, da je brzorastući, ne zahtjeva posebno održavanje i njegu, tolerira razne uvjete, pa i sušu, robusan i otporan na bolesti i štetočine, vatreni trn je omiljen u krajobraznom oblikovanju kako javnih površina tako i privatnih vrtova. Jako dobro podnosi orezivanje, pa ga se može oblikovati i u živicu.