Vrkuta / Gospin plašt / Alchemilla

8,00 kn

Opis

Pakiranje: 15 sjemenki.

Još od srednjovjekovnog doba vrkuta (gospin plašt, virak, rosnik) je poznata kao univerzalni lijek za sve ženske, ali i mnoge druge bolesti. Riječ je o vrlo rasprostranjenoj biljci, koja uspijeva na velikim nadmorskim visinama, voli vlažnija staništa, a često se nalazi i na rubovima livada, poljima, travnjacima ili šumskim čistinama.

Cvjetovi vrkute su bez mirisa, trpkog i gorkog okusa. U biljnoj medicini je vrlo popularna kod žena u Europi, Aziji i Americi. 

U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi ili čitava cvatuća biljka (korijen nema ljekovita svojstva!). Listovi se mogu brati već u proljeće, ali najbolje je sakupljati ih u vrijeme cvatnje (srpanj/kolovoz).

List se može sakupljati i nakon cvatnje, ali onda nema toliku ljekovitu moć sinergije aktivnih tvari. Međutim, list tada ima povišenu razinu tanina pa se može brati ciljano za tu svrhu (proljev).

Ljekovita svojstva vrkute
Vrkuta (gospin plašt) ima mnogobrojna ljekovita svojstva, a potrebno je napomenuti i kako veliki broj njih još uvijek nije do kraja istražen. Tako su primjerice tek nedavna istraživanja japanskih znanstvenika utvrdila kako tvar agrimonin, koju sadrži vrkuta, pomaže i kod zaustavljanja raka dojke.