Goji bobice

1,06 

Opis

Pakiranje: 30 sjemenki.

 

GOJI BOBICE – visokoenergetska superhrana s Himalaja
Malena goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu.

Goji bobica (lat. Lycium barbarum) je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa.
Raste na Himalajama gdje se koristi već stoljećima ne samo u kuhinji nego i u medicini.
Nazivaju ih također „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“.
U Engleskoj su goji bobice postale poznate od 18. stoljeća gdje su se koristile u kuhinji i kao ukras.
Početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste, kada rezultati medicinskih istraživanja potvrđuju njihov utjecaj za zdravlje.
Goji bobice su danas najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalazi na prvom mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.
Što je položaj na ljestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.

Bogatstvo nutrijenata
Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama.
Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, zbog čega se ubrajaju u superhranu.
Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.

Goji bobice sadrže…
19 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih)
21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij
više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%)
više C vitamina od naranče
kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju
vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)
ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku a ublažava i ženske tegobe
solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj
fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B
betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre. Betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK
kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica
beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol se također koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate.
esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava.

Djelovanje na zdravlje
Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju zaista široki spektar djelovanja. Goji bobice…
jačaju imunološki sustav
usporavaju proces starenja organizma
sprečavaju nastanak leukemije i raka
štite od bolesti srca i krvnih žila
reguliraju rad mokraćnog sustava
daju snagu i energiju
djeluju antibakterijski i antiupalno
poboljšavaju plodnost kod žena
štite vid i doprinose ljepšem tenu
poboljšavaju cirkulaciju
štite od dijabetesa
poboljšavaju kvalitetu spermija

Primjena
Da bi uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebno je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno.
Međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.