Jagoda Marmolada / Stara sorta

10,00 kn

Opis

Stara, visokoprinosna sorta jagoda.

Pakiranje: 30 sjemenki.

Biljka vrlo snažnog rasta koja odlično podnosi siromašna i teža tla. Rast je poluuspravan, srednje gustoće. Lišće je intenzivno zelene boje. Izuzetno visoka produktivnost.
Vrijeme cvatnje: Srednje rano.
Cvijet: Uzdignut iznad lišća, srednje velik, bogat polenom.
Vrijeme dozrijevanja: Vrlo rano, 6 dana prije Elsante.
Plod: Vrlo krupan i ujednačen, pravilan, izduženo konusan, vrlo privlačnog izgleda. Površina ploda je intenzivno crvena i vrlo sjajna, a oraščići su blago utisnuti ili u ravnini površine. Meso ploda je jarko crveno i vrlo čvrsto, čak i kod potpune zrelosti ploda, odličnih organoleptičkih svojstava.
Opća ocjena: Vrlo bujna sorta, prikladna i za uzgoj na iscrpljenim i siromašnim tlima. Zbog toga se na terenima normalne plodnosti preporučuje prije sadnje obaviti samo organsku gnojidbu, a fertirigacija se ograničava na proljeće, malim dozama. Dobri rezultati su postignuti i frigo i zelenim sadnicama. Vrlo zanimljiva za tržište zbog izvrsnog okusa i mirisa.

Zemljište za jagode mora biti dobro pripremljeno. Prekopana ili preorana površina ovisi o veličini parcele i količini sadnje, a treba biti pripremljena na dubini od 30 do 35 cm. Prije pripreme tlo pokrijemo stajskim gnojem i tada započnemo s oranjem ili kopanjem za pripremu sadnje. Najbolji je način sadnja na uzvišene gredice. Gredice bi nam trebale biti visine 20-25 cm. Pri dnu su gredice normalno širine 70-80 cm, dok su pri visini široke 40-50 cm. Na tako pripremljene gredice postavljamo sustav za navodnjavanje i gredice prekrivamo crno-bijelom folijom, s time da nam bijela strana folije bude okrenuta prema nebu, a crna prema zemlji. Time izbjegavamo prženje listova za jakih vrućina. Foliju možemo kupiti već perforiranu, dakle pravilno izbušenu za sadnju jagoda ili možemo sami oštrim nožem ili skalpelom raditi križiće na mjestu sadnje na foliji ili pak rezanjem napraviti malene krugove. Kad smo razvukli foliju, obavezno ju nategnemo da bi bila glatka i da ju vjetar ne bi drmao. Bočno ju strojno ili ručno ukopamo ili prekrijemo zemljom te će nam tako folija ostati čvrsto postavljena. Na tako pripremljenu gredicu obično sadimo jagode u dva ili tri reda, sustavom cic-cak sadnje na razmak od 30 cm. Dakako, gredice mogu biti i nešto šire, samo u tom slučaju moramo gledati kako ćemo kasnije brati jagode, a da ne gazimo po gredici budući da jagode ostavljamo najčešće tri godine na istom mjestu. Zato pri postavljanju moramo postaviti i sustav za unošenje hranjiva u sustav za navodnjavanje. Time ćemo postići redovno i neophodno potrebno unošenje hranidbenih tvari, ali i zaštitnih sredstava u jagode, čime ćemo biljkama osigurati izuzetno kvalitetno održavanje.

Dobro je znati da ukoliko želimo dobiti čvrstu, jaku i zdravu biljku te dobro ukorijenjenu za koju želimo da sljedeće godine bude u punoj rodnosti, moramo bez ustezanja odstranjivati sve izdanke/vriježe i cvjetove koji će se eventualno pojaviti poslije sadnje. Ne uradimo li to, vriježe i cvjetovi ili poneki plod jako će iscrpiti biljku te nam takva biljka više neće ni uz najbolju njegu biti sposobna pružiti maksimum. Za pune rodnosti jagode će nam dati prinos od oko 2 kg/m2 premda taj urod može biti i veći, poglavito kod mjesečarki.