Crni kim / Nigella Sativa L.

8,00 kn

Description

Pakiranje: 20 sjemenki.
Crni kim (Nigella sativa L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljike su uspravne i i narastu do 30 cm visine. Cvjetovi su hermafroditni, sadrže tučak i prašnike i sastavljeni su od 5-10 bijelih do blijedoplavih latica. Cvjeta u lipnju i srpnju. Plod je velika kapsula koja u više odjeljaka sadrži brojne crne sjemenke. Dozrijeva u rujnu.
Sjemenke sijemo u travnju direktno na otvoreno zemljište. Zemlja neka bude rahla i dobro drenirana. Sjemenke klijaju 10-15 dana. Zemlju redovito zalijevamo i održavamo urednom kako korovne biljke ne bi prerasle naše biljke, crni kim je vrlo nježna biljka i neće se izboriti za svoj prostor.
Sjemenke su jestive. Imaju vrlo aromatičan miris i okus, u početku ugodan, žvakanjem postaje ljutkast. Pod zubima škripe te nisu ugodne za samostalnu konzumaciju, no mogu se koristiti kao začin, najbolje svježe mljeven, ili kao dodatak raznim jelima, kao npr. zobenim pahuljicama za doručak. Od sjemenki se izrađuje se biljno ulje dragocjenih kvaliteta zbog čega je biljka doživjela planetani uspjeh. Koristi se uglavnom oralno i ugodnog je okusa. Poboljšava apetit, djeluje protuupalno i naročito je pogodno kod alergijskih uzrokovanih tegoba.