Origano

7,00 kn

Opis

Pakiranje: 100 sjemenki.

 

Origano predstavlja klasičan, neizostavan začin za pizze i jela od rajčice. Jelima daje jaču aromu, i može biti dio začinskih mješavina.
Origano se može koristiti i u obliku svježih listova, ali i kao usitnjeni i mljeveni začin.

Radi se o biljci intenzivnog okusa i mirisa, a osim u kuhinji kao začin, može se koristiti i u kozmetici za njegu tijela, ili u domaćinstvu protiv moljaca. Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji.

Studije su pokazale kako ova biljka ima niz antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih svojstava, pa se, osim u kuhinji, origano koristi i u medicinske svrhe. Origano je djelotvoran kod akni, artritisa, kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica. Potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje.

Origano je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Primjerice, ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke – u odnosu na povrće konzumiranjem origana dobivamo antioksidativnu aktivnost bez kalorija koje unosimo zajedno sa hranom.
Evo nekoliko recepata kako, osim na pizzi, možete iskoristiti origano:

Čaj od origana pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima. Kako ga napraviti? Jednostavno: i čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i pustite stajati desetak minuta.

Za ulje od origana koje je melem na problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvjetova i listova i litra maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalite maslinovim uljem te držite na toplom mjestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procijedite i dobro zatvorite. Pripremljenim uljem masirajte oboljela mjesta.