DUD CRNI / MORUS NIGRA

11,12 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 17
Opis: Crni dud, murva (Morus nigra) plodovi su tamnoljubičasti do crni. Odlikuju se visokim sadržajem antociana (biljnih boja). Plod je sočan i osvježavajući, pomaže kod nekih bolesti kao što su giht, zadržavanje vode, upale sluznice usta.

Iz crnog duda, naročito onog koji ima više kiseo okus, priprema se sok i pekmez, i služi kao hrana, poslastica i blag lijek protiv upale grla i usta. Sok se upotrebljava slično kao sok od malina. Svjezi dud je slatko-kiselog okusa.

Sadrže oko 10% invertnog šećera, oko 2% slobodnih organskih kiselina (limunove i jabučne), vitamina C, sluzi, mnogo pektinskih materija i drugih korisnih sastojaka. Plodovi su odlicni kako za ljude, tako i za domaće životinje.

Napomene: Zimootporno.

 

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

 

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

 

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.