HEMEROCALLIS MIX

5,15 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

Mix– Boja do cvatnje nije poznata.

 

Od lipnja do rujna, na suncu ili u dijelovima vrta koji su poslijepodne zasjenjeni, cvate graničica, odnosno ljiljanka, lat. Hemerocallis, prilagodljiva dugovječna zeljasta biljka, jedna od najotpornijih i najskromnijih trajnica. Od dvadesetak ishodišnih vrsta u vrtovima se najčešće uzgaja H. flava, ljiljanka sa zlatnožutim cvjetovima visoka oko 80 cm i H. fulva, visoka oko 1 m, žutih ili narančastih cvjetova.

Ljiljanku nije teško uzgajati jer je otporna na bolesti i štetnike, jedino joj poneki puž u rano proljeće ošteti mlade listove, a mušica šiškarica ljeti cvjetne pupove.Jednostavno i lako se razmnaža, a neće jako stradati ako je presadite čak i dok cvate. No ipak je najbolje vrijeme za njenu sadnju kasno ljeto ili rana jesen, od kraja kolovoza do sredine rujna, poslije cvatnje.

Graničica raste brzo i bujno pa za 3 – 5 godina popuni prostor koji joj je u vrtu bio namijenjen. Kad biljke postanu preguste, svakih 6 – 7 godina, prikratite im listove, izvadite grumene i razdijelite ih, pa ponovno posadite na razmak 60 – 90 cm kako bi imale dovoljno prostora da rašire svoje dugačke listove.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

Proljeće / Ljeto : Sadnice Hemerocallisa su u punoj vegetaciji

Jesen / Zima : Sadnicama počinju žutjeti listovi i režu se do tla, Hemerocallisi prezimljavaju gomoljem do ranog proljeća.