ACMELLA / ZUBOBOLJKA / “BILJNI BOTOX”

4,10 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Poznata i po nazivu biljka protiv zubobolje. Njezini cvijetovi i listovi sadrže prirodni anelgetik. Ako pojedete cvijet ove biljke odrvenjeti će vam na nekoliko minuta unutrašnjost usne šupljine.
U svijetu se koristi i svježa i kuhana, u raznim jelima. Pokazala se je i učinkovitom kao prirodni insekticid protiv komaraca.Biljka za zubobolju je niska biljka iz porodice astera poznati uglavnom po svojoj sposobnosti anestezije usta.
Sjeme se sije na otvorenom nakon zadnjeg mraza.
Ima žuto crvene cvjetove, glavičastog cvata. Kad jednom počne cvjetanje, ona nikad ne prestaje.Voli toplinu i jutarnje sunce, ali popodne joj godi hlad.
Uspijeva jako dobro i kao lončanica.
Listove i cvijetove upotrebljavamo kao povrće ili kao začinsko bilje u juhama i salatama.
Najčešća i najraširenija njena upotreba je u liječenju boli grla i infekcije desni .
Kada netko u kućanstvu dobije upalu grla, grickanjem cvijeta eliminira sve boli, bez ikakvih nuspojava.
Diljem svijeta, cvjetne glavice ,lišće i korijen se koriste bilo svježe , osušene ili u prahu .

Nakon žvakanja listova sluznica se djelomično paralizira i olakšava zubobolju pa je zato zovu i “zobobolka” ili biljka zubobolja.
Svježi cvijet ili list žvakanjem uzrokuje naglo slinjenje nakon čega slijedi potpuni gubitak osjeta i stvara anesteziju usne šupljine (ovaj učinak nije dugotrajan, do 20 minuta ). Aktivni sastojci u listovima djeluju dezinfekcijski, pomažu kod zacjeljivanja rana ,stimuliraju imunološki sistem , pomažu kod liječenja infekcije kože , tvari u lišću i cvijeću potiču funkciju crijeva, povećavaju apetit i spriječavaju nadutost. U svakom slučaju dobro ju je imati u blizini .
Smanjuje napetost mišića i izglađuje bore pa ga nazivaju i biljni Botox.

Napomene: Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.