-DIVLJI ORIGANO / ORIGANUM WILD-

3,90  (29,38 kn)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Najljekovitijom se vrstom smatra ulje divljeg origana , koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. O čemu se točno radi?

Prije više od 100 godina, René-Maurice Gattefossé, kojeg se smatra ocem moderne aromaterapije, uvidio je kako je eterično ulje mravinca odnosno divljeg origana, bogato spojevima koji se zovu fenoli, prije svega karvakrolom i timolom. Sintetski fenol danas smatramo opasnim, no u 19. stoljeću, kada je gangrena bila čest problem, koristio se za dezinfekciju rana.

René-Maurice Gattefossé uvidio je kako su prirodni fenoli iz eteričnih ulja mravinca gotovo jednako učinkoviti protiv mikroorganizama poput sintetskog fenola, no bitno manje škodljivi za ljudski organizam. No, negdje u to doba pronađeni su prvi antibiotici pa je upotreba eteričnih ulja poput mravinca polako pala u zaborav. Kako je krajem prošlog stoljeća sve više dolazio do izričaja problem rezistencije (otpornosti) mikroorganizama na antibiotike, opet se probudio interes za korištenjem eteričnih ulja. Samim time, i ulje divljeg origana konačno je dobio svojih 5 minuta slave.

Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.