EUPHORBIA CYPARISSIAS / MLJEČIKA

4,00 

Na zalihi

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Obična ili uskolisna mlječika (Euphorbia cyparissias L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mlječika (Euphorbiaceae). Stabljika je uspravna, gola ili tek malo dlakava, u gornjem dijelu razgranata, u donjem često crvenkasta, naraste do 60 cm visine. Korijen je cilindričan i puzajuć.

Listovi su mnogobrojni i gusto spiralno smješteni uzduž stabljike, nemaju peteljku, uski su i lancetasti, malo tupi, goli, sa jednom žilom, široki 2-3 mm, dugi 1-2,5 cm. Cvjetovi su žutozeleni, skupljeni u štitaste cvatove, sačinjeni su od 15 stapki koje se jednom ili dva puta dvostruko račvaju a nalaze se na dugim dršcima na vrhovima stabljike.

Cijatij je dug 3 mm, ima dvoroge žute ili smeđe nektarije. Cvate od svibnja do rujna kada cvjetove posjećuju pčele sakupljajući male količine nektara i peluda.

Plod je sitno istočkan tobolac koji kada dozrije katalputira okruglasto, glatko sjeme do 5 metra udaljenosti. Sjemenke su privlačne mravima zbog nastavaka ejalosoma, raznose se ih te tako pomažu razmnožavanju biljaka.

Izvor teksta: Plantea.com

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.