-FORZICIJA / Forsythia-

7,00 

Na zalihi

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 15 cm.

Forzicija (lat. Forsythia), ime je za rod biljaka iz porodice maslinovki (Oleaceae). Od 14 vrsta, uglavnom su sve iz istočne Azije, a jedna potiče iz jugoistočne Europe.

Forzicija je listopadni grm, a ime je dobila po škotskom botaničaru Williamu Forsythu koji je živio u 18. stoljeću te je bio upravitelj poznatog kraljevskog vrta u Kensingtonu u Londonu. Forzicija je prepoznatljiva kao vjesnik proljeća, a cvjeta žutim, mnogobrojnim, predivnim cvjetovima.

Žute cvjetove ove biljke prvo možete zapaziti u ožujku, kada i počinje vrijeme cvatnje. Cvjetovi će biti vidljivi do travnja. Cvjetovi traju 3 – 4 tjedna, a razvijaju se na prošlogodišnjim grančicama i to prije listanja. Imaju četiri jarkožute latice i dva prašnika, rastu pojedinačno ili skupljeni po dva do šest na kratkim drškama.

Listovi forzicije su zelene boje te mogu varirati u nijansama, jednostavni su, nasuprotni i na vrhu nazubljeni. Listovi izrastaju iz grana koje rastu uspravno ili su blago povijene.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.