¨LIATRIS SPICATA / PLAMENA ZVJEZDA¨

4,50 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Liatris je višegodišnja biljka koja se razvija iz malenih okruglih lukovica i pripada porodici Asteracea.
U proljeće iz zemlje niču uski sabljasti listovi koji dosegnu do tridesetak cm visine, dok između njih proviruje nekoliko stapki, (može ih biti i desetak), s klasastim završetkom.
Cvjetovi prepuni nektara su pravi mamac za kukce i leptire, tako da se u njihovoj blizini može uživati u raznovrsnom svijetu tih žustrih stvorenja, dok su sjemenke veoma privlačne za ptice.

Ono po čemu se Liatris razlikuje od ostalog cvatućeg bilja je to što cvat započinje od vrha.
Zbog svojih dugih stapki i posebnog klasastog izgleda žarkih boja, (od bijele do ružičaste i boje lavande), vrlo je zastupljen u komercijalnom uzgoju – kao rezano cvijeće u raznim cvjetnim aranžmanima, iako im vijek trajanja u takvom obliku nije izrazito dug.
Upravo radi njihove vertikalne prirode zauzimaju minimalan prostor i pogodni su za sađenje u raznim tipovima vrtnog uređenja.

Tlo koje mu je najprihvatljivije ne zahtjeva neke posebne kriterije. Dovoljno je da je dobro drenirano i umjerene plodnosti s mjestom koje ima obilje sunca ili eventualno malo sjene u jednom dijelu dana.

 

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.