¨OXALIS TRIANGULARIS / UKRASNA DJETELINA / CRNOLISNA¨

25,00 kn

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

 

Opis:

Biljka koju ćete naprije primijetiti zbog neobične boje i oblika njezinih listova teško da biste doveli u vezu sa zelenom djetelinom, iako je zapravo riječ o istoj vrsti, samo što se ovdje radi o ukrasnoj djetelini, poznatoj i kao zečjoj djetelini i cecelju.

Ljubičasta djetelina uzgaja se za razliku od klasične zelene, kao ukrasna biljka u žardinjerama na otvorenom, kamenjarima, umjetnim jezerima i oko fontana, ali i kao sobna biljka. Osim zelenih i ljubičastih listova,ukrasne djeteline se razlikuju i po boji cvjetova koji mogu biti bijeli, žuti ili ružičasti.
Ovakvi srcoliki trodjelni listovi koje ima ukrasna djetelina i nježni cvjetići u pastelnim tonovima doista djeluju egzotično, iako nisu novina na našem podneblju. Rastu (naročito ljeti) vrlo brzo i nećete morati čekati dugo da se pokažu prve latice. Ako počnu naglo bujati, slobodno ih možete orezivati. Ukrasna djetelina voli sunčane pozicije i redovito, ali umjereno zalijevanje te je česta meta biljnih ušiju. Ako je posadite vani, cvjetat će od svibnja do rujna, a kao sobna biljka od siječnja do svibnja. Samo je ne zaboravite redovito prihranjivati. Izvrsno se kombinira sa ljetnicama pelargonijama i begonijama. I ne brinite kada joj se navečer latice sklope – ujutro će se opet otvoriti u svojoj svojoj punini i ljepoti. Sade se najčešće lukovicama – u tom slučaju klonite ih sa sunca te oskudno zalijevajte sve dok se ne pojave mladice. A tada djetelinu preselite na sunce.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.