¨RUSKA KADULJA / PEROVSKIA ATRIPLICIFOLIA¨

55,00 kn (7,30 €)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi vegetacije.

Ruska kadulja ili Perovskia atriplicifolia, višegodišnja je biljka intenzivnog mirisa.

Ruska kadulja nije ista vrsta kao kadulja ili žalfija (lat. Salvia officinalis) koja je na ovim područjima mnogo zastupljenija. Ima intenzivan miris i sve do nekih petnaestak godina unatrag, relativno je bila nepoznata i neistražena vrsta.
Raste u busenima promjera 60cm, uspravno naraste do visine 1-1,3 metra, a ponekad i do 1,5.
Starije stabljike ruske kadulje su pri tlu drvenaste, dok su mlađe zeljaste stabljike pune duboko urezanih, sivo – srebrnih listova.

Ruska kadulja cvjeta u kasno ljeto i jesen kada proizvodi prekrasne male zvonolike cvjetove, plavkaste boje poput lavande.
Ovaj grm voli obilje sunca. Izdržljiva je biljka i tolerantna na hladnoću, a podnosi i suha tla s visokim pH.

Ruska kadulja se koristi u Pakistanu za suzbijanje dizenterije, dok u euroazijskom djelu, ova biljka ima dugu povijest korištenja kao sredstvo protiv groznice.

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.