SEDUM SPECTABILE

4,40 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Žednjak ( Sedum ) član je velike porodice Crassulaceae, u kojoj se nalazi 35 rodova i više od 1500 vrsta koje se u širokoj mjeri koriste pri ukrašavanju vrtnih gredica. Samo u rodu žednjaka ima oko 600 vrsta. Ono što ih zajednički određuje su mesnati listovi i stabljike, odnosno činjenica da pripadaju sukulentama.

Ova vrsta žednjaka porijeklom je iz Kine i Koreje. Jastučasta je rasta do 60-ak cm visine. Mesnati svijetlozeleni listovi jajolika oblika po rubu su lagano nazubljeni dok su debele, također mesnate, ružičastozelene stabljike uspravne i ne granaju se. Ljeti cvate zvjezdolikim ružičastim cvjetovima koji se nalaze u plosnatim cvatovima te mogu doseći promjer i do 15-ak cm. Nalaze se na cvjetnim stapkama koje se izdižu iznad listova. Dolaskom zime nadzemni dio biljke odumire da bi se u proljeće pojavili novi izboji.

Žednjak se vrlo lako uzgaja. Dobro će rasti čak i u siromašnim, plitkim tlima. Štoviše, bolje mu odgovaraju pjeskovita, vrlo propusna tla. Najviše će doći do izražaja na sunčanu mjestu, iako će tolerirati i polusjenu. Isto će tako lijepo uspijevati ako se redovito zalijeva, ali podnijet će i sušu, pa čak i povremene vlažne uvjete.

Izvrstan je za sadnju na vrtne gredice kao cvjetni obrub, a može se saditi u kombinaciji s drugim vrstama u cvjetne posude, koje se mogu smjestiti uz mjesto za sjedenje u vrtu ili na terasi i balkonu. Mjesto na kojem najbolje dolazi do izražaja jest kamenjar. Pri planiranju gdje, kako i koliko biljaka saditi treba voditi računa da jedna biljka ne može stvoriti snažan dojam poput njih nekoliko. Stoga je potrebno saditi uvijek tri, četiri biljke u skupini.

Jedna od izvrsnih značajki žednjaka jest što njihovi cvjetovi jako privlače leptire. Cvjetni pupavi, koji se pojavljuju već u lipnju, u kolovozu dostižu svu ljepotu te im ne mogu odoljeti ni raznorazni insekti koji ih neumorno posjećuju. Tako se nerijetko događa da se na jednom cvatu može naći i po nekoliko vrsta leptira. Na taj se način vrijednost ove biljke povećava, a ujedno i vrt koji joj pruža gostoprimstvo postaje zanimljiviji.

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.