Opis
Veličina posude / Promjer: | FI 12 |
Opis: | Vlasac je višegodišnja biljka koja spada u porodicu lukova te se često koristi kao aromatični dodatak jelima ili prehrambenim proizvodima. Okusom podsjeća na luk, no njegova posebnost leži i u ljekovitosti za naš organizam.
Vlasac je otporna biljka koja dobro podnosi hladne temperature. Može narasti do 20 cm u visinu, a njegovi su listovi dugi, uski i prepoznatljive zelene boje, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea. Osim prema cjevastim listovima i upečatljivim ljubičastim cvjetovima tijekom cvatnje, najlakše ga možete prepoznati u prirodi ako listove protrljate između prstiju, a oni će ispustiti miris luka. S obzirom na to da je vlasac trajnica, tj. višegodišnja biljka, možemo ga uzgajati u vlastitom vrtu ili domu. Posebice jer ga vrlo rijetko možemo kupiti svježeg, kao druge vrste luka za kuhanje ili ako želimo koristiti vlasac kao začin. Najčešće ga je moguće kupiti već uzgojenog u teglama, a poželjno je upravo tako ga prvi puta kupiti. Nažalost, uzgoj iz sjemenki je veoma zahtjevan te bi mnogima mogao zadavati probleme. Osim kupovine u teglama, moguće ga je uzgojiti presađivanjem tako da nekoliko lukovica odvojimo i presadimo gdje želimo. To može biti u vrtu i na otvorenom ili pak u tegli u vlastitom domu/na balkonu. Jednostavan je za održavanje, a preferira nešto vlažniju zemlju. Poput drugih vrsta luka, niti vlascu ne manjka ljekovitih svojstava i dobrobiti za naš organizam. Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode nutritivni sastav jedne jušne žlice suhog vlasca: 1 kalorija, Začin poput vlasca poželjan je u svakoj kuhinji, neovisno je li u svježem ili suhom obliku. Vlasac pruža odličan dodatak brojnim jelima poput salata, juha, sendviča, variva i sl. Često ga možemo pronaći u sastavu mliječnih namaza za kruh ili ga možemo čak sami dodati u paštete koje izrađujemo za aromatičan i bogat okus. Luk vlasac možemo koristiti u bilo kojem jelu, a posebice jer je njegov okus mnogo blaži od uobičajenog luka. Recepti s vlascem stoga mogu biti mnogo ugodniji i ljudima koji nisu navikli na okus luka. Ukoliko vlasac imate kod kuće, lako ga je brati po potrebi i svježeg, netom prije dodavanja u obroke. Možemo ga također ubrati škarama u većim količinama te ga svježeg i opranog zamrznuti za kasnije korištenje. Osim toga, vlasac je odličan i za sušenje kako bismo ga koristili za obogaćivanje drugih jela tijekom cijele godine. |
Napomene: | Zimootporna trajnica.
Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom. Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete. Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava. |