Chili / Jamaican yellow

1,50 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Čili papričice amaican Yellow Mushroom male su, spljoštene mahune, prosječne duljine pet centimetara i promjera tri centimetra, okruglog su oblika naboranog i kvrgavog izgleda. Kožica je naborana, voštana i sjajna, sazrijeva od zelene do žute kad sazrije. Ispod površine, meso je hrskavo i blijedožuto, obavijajući malu šupljinu ispunjenu okruglim i plosnatim sjemenkama krem ​​boje. Jamaican Yellow Mushroom chile papričice imaju aromu sličnu onoj paprike, s voćnim, citrusnim okusom pomiješanim s intenzivnim začinima. Jamaican Yellow Mushroom chile papričice dostupne su od ljeta do jeseni. Jamaican Yellow Mushroom chili papričice botanički su dio roda Capsicum i jedinstveno su oblikovane, vatrene mahune koje pripadaju obitelji Solanaceae ili velebilja. Postoji određena zabuna u pogledu znanstvene nomenklature za Jamaican Yellow Mushroom papričice, budući da je odabrani stručnjaci klasificiraju kao Capsicum annuum, dok je drugi stručnjaci nazivaju Capsicum chinense. Unatoč raspravi o klasifikaciji, Jamaican Yellow Mushroom papričice su vrlo ljuta sorta, u rasponu od 100.000-200.000 SHU na Scovilleovoj ljestvici, što je usporedivo s habanero papričicom. Također poznate kao Yellow Squash i Jamaican Hot Yellow Peppers, Jamaican Yellow Mushroom papričice dobile su svoje uobičajeno ime zbog svog ravnog oblika, sličnog klobuku gljive ili pattypan tikve. Jamaican Yellow Mushroom papričice prvenstveno se koriste za aromatiziranje ljutih umaka na Karibima. 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.