Chili / Wax peppers

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Mađarska voštana paprika, kao što joj i samo ime kaže, potječe iz Mađarske. Poznata i kao mađarska ljuta paprika, lako ju je zamijeniti s banana paprikom sličnog izgleda, ali je mnogo ljuća. Mađarica se bere prije potpune zrelosti, dok je još žuta, duga oko 20 cm i debela 2 cm. Ako se ostave da potpuno sazriju, te bi paprike mogle narasti i pocrvenjeti, a njihova toplina bi se znatno povećala. 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.