Opis
Pakiranje: 30 sjemenki.
U kuhinji se koristi se kao salata i kao začin.
Izmrvljeni listići oštrog su mirisa i ljutkastog okusa nalik rotkvici.
Svježi listići koriste se za salatu (dobro oprano lišće blago posolite, prelijte limunovim sokom i ulje, po želji dodajte kapulu ili češnjak, popaprite, pustite da malo odstoji pa poslužite). Ovako pripremljena salata odličan je prilog uz pečenja i prženu hranu.
Nasjeckano svježe lišće dragušca može se koristiti umjesto peršina u npr. zelenoj salati, salati od rajčica, u juhama, varivima, sirnim namazima…
Potočarka je bogata vitaminima A, C, E, K i D, željezom, mineralima i jodom.
U narodnoj medicini svježi listovi potočarke, koji se beru u proljeće prije cvatnje, koriste se za čišćenje krvi, kao lijek protiv osipa te bolesti bubrega i jetre.
Korisna je i za zdravlje očiju. Također, svježa biljka ili sok učinkovita je protiv anemije, pojačava mokrenje, regulira kiselost krvi, liječi razne upale, regulira želučanu kiselinu i čisti krv. Koristi se i u liječenju mnogih drugih bolesti kao npr. skorbuta, bolesti srca, žutice, reume i gihta.
Potočarka je bila i predmet istraživanja više znanstvenih studija, pa je tako u studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition utvrđeno ljekovitost potočarke pri liječenju karcinoma.
JUHA OD POTOČARKE
Priprema
Zagrijte ulje u velikom loncu i dinstajte luk dok ne smekša. Dodajte češnjak i nastavite dinstati oko 2 minute. Dodajte potočarku i kuhajte, povremeno miješajući dok ne smekša. Dodajte temeljac i kuhajte oko 10 minuta. Juhu stavite u blender i miksajte dok smjesa ne postane kompaktna. Poslužite toplo ili hladno.