Chili / Aji guyana

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: 5,000 – 15,000 SHU

Aji Guyana je rijetka sorta Baccatum iz zemlje Gvajane u Južnoj Americi. Prekrasna biljka puna žutih velikih čili papričica fantastičnog okusa. Ovaj čili je vrlo visok i vitak, stoga ćete morati koristiti biljne kolce da ga poduprete, kada je pun mahuna.

 

 

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.