Chili / Tabasco

1,50 

Opis

 

Pakiranje: 15 sjemenki u pakiranju
Opis: Tabasco papričica je čili papričica podrijetlom iz Meksika, a najpoznatija je po tome što se od nje pravi poznati Tabasco umak. Paprike su jarko crvene i nude dobru razinu topline. Scoville toplinske jedinice: 30 000 – 50 000 SHUCapsicum Frutescens Tabasco paprika je vrsta čili paprike vrste Capsicum frutescens, poput Naga Jolokia. To je vrlo ljuta paprika koja se uglavnom uzgaja u državama na obali Meksičkog zaljeva i Meksiku. Najviše je poznata kao papar od kojeg se pravi vrlo poznati ljuti umak, Tabasco umak. Jedna je od najpoznatijih paprika uz jalapeno papričicu.Riječ “tabasco” je naziv države u Meksiku. Prvo je došlo ime paprike, koje je kasnije preuzeo poznati ljuti umak tvrtke McIlhenny Co.

Čili paprike pripadaju porodici Capsicum. Ima ih na stotine vrsta koje mogu biti raznolikog oblika, veličine, boje, okusa i ljutine.
Samo u Meksiku ima ih više od 150.
Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentriran u unutarnjem središnjem dijelu paprika sa sjemenkama i bijelim pregradama.

Čili paprike se koriste kao hrana, začin, a cijenjene su i zbog svog ljekovitog djelovanja.

Zemlja podrijetla čilija je Meksiko gdje se čili uzgajao još prije 9000 godina. Osim u Meksiku čili odlično uspijeva u američkim državama Kalifornija, Karolina i Luisiana. U početku su se upotrebljavale kao ukrasni predmet, a zatim kao hrana i lijek.

U Europu ih je donio Kristofer Kolumbo sa svojih proputovanja po Karibima, smatrajući da je otkrio novu vrstu papra. Ferdinand Mageljan je čili prenio u Afriku i Aziju, gdje je danas gotovo nezaobilazan začin u raznovrsnim jelima.