Opis
Najkrupnija sorta poznatog domaćeg kelja.
Pakiranje: 50 sjemenki.
Kelj, pripadnik obitelji kupusnjača, jedna je od najzdravijih i najhranjivijih biljaka. U Europi se uzgaja još od rimskih vremena i već je u to doba bio prepoznat i cijenjen kao hrana koja čuva zdravlje i zadržava moć.
U kulinarstvu se priprema na razne načine, može se pirjati, kuhati, od njega pripremati varivo, ukusne krem-juhe, dodavati rižotima i tjesteninama, svježi listovi se ubacuju u blender pri izradi zdravih sokova, rade se nabujci, pite, popečci, zdravi čips od kelja i mnoga druga jela. Recepata i načina pripreme je bezbroj, stoga bi ga trebalo jesti što češće.
No, šarolika paleta pripreme samo je mali dio njegove vrijednosti, prava je važnost u velikom bogatstvu njegovih visokovrijednih sastojaka.
U velikim količinama u kelju su antioksidansi kvercetin i kaempferol za koje je dokazano da pomažu u sprečavanju oksidativnih oštećenja stanica, razoružavaju slobodne radikale koji su uzročnici mnogih bolesti. Pokazalo se da su ovi antioksidansi dobri u borbi protiv raka, kaempferol štiti srce, snižava razinu šećera u krvi, jača kosti i smanjuje upale u organizmu.
Kelj je bogat luteinom i zeaksantinom, također vrlo moćnim antioksidansima koji su poznati kao čuvari očiju jer sprečavaju razne bolesti oka i gubitak vida. Ove hranjive tvari djeluju poput sunčanih naočala, tj. štite oči od opasnog utjecaja ultraljubičastih zraka, a također u znatnoj mjeri smanjuju rizik od katarakte, zamućenja očne leće.
Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti kelja jest to što je prirodni detoksikator, odnosno pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. To možemo zahvaliti spojevima izotiocijantima koji detoksiciraju tijelo na staničnoj razini, a istraživanja kazuju i da pomažu u liječenju raka. Osim što je bogat hranjivim tvarima, kelj je i niskokaloričan – jedna šalica kuhanog kelja ima samo 36 kalorija pa bi trebao biti neizostavan dio dijetalne prehrane.