Malabarski špinat

1,06 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

Pakiranje: 10  sjemenki u pakiranju
Indijski ili malabarski špinat (Basella alba L.) je zeljasta biljka iz porodice bazeljka (Basellaceae). Stabljika je zelena, može dosegnuti 10 metra u dužinu. Listovi su naizmjenični, tamnozeleni, srcoliki, cjelovitog ruba. Plojke su mesnate, velike 5-15 cm. Kultivar Basella alba Rubra ima crvenkaste stabljike i listove. Cvjetovi su mali, dvospolni, gusto skupljeni u cvatove duge do 10 cm. Cvatu od svibnja do rujna. Plodovi su sjajne crne bobe, dozrijevaju od srpnja do listopada.

Rasprostranjena je na području tropske južne i jugoistočne Azije (Indija, Tajland, Malezija…). Danas se smatra udomaćenom ponegdje u dijelovima tropske Afrike i u Južnoj Americi (Brazil, Kolumbija). Kod nas je razmjerno rijetka, premda nije posve nepoznata. U uzgoju traži dugu vegetaciju, no stabljike brzo rastu. Pogoduje mu položaj punog sunca, toplo mjesto te visoka vlažnost zemlje. Tlo treba biti rahlo i dobro drenirano, ukoliko je teško dobro je dodati malo pijeska.

Jestivi su listovi, upotrebljavaju se sirovi u salati ili se pripremaju kuhanjem kao špinat. Bogati su vitaminom A i C, te mineralima (željezo, kalcij).