Špinat / Virofly

0,70 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

Pakiranje: 100 sjemenki.

Sorta velikog prinosa, odlična za proljetnu i jesensku sjetvu.
Odlično podnosi zimu.

 

Ako smo se odlučili baviti proizvodnjom povrća, cilj nam je zasigurno uspješna i profitabilna proizvodnja sa kvalitetnim proizvodima koji će zadovoljiti potrošače povrća.

Proizvodnjom povrća može se iskoristiti svaki mm površine, na istoj površini uz dobar plan i plodored moguće je imati najmanje dvije, a čak i tri proizvodnje tijekom godine.

Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sljedećih nekoliko važnih čimbenika:

  1. pravilnom izboru vrste i sorte povrća
  2. odabiru i pripremi tla
  3. pravilnom navodnjavanju

Nije dovoljno kupiti vrećice sa sjemenom, istresti sjemenke u neku zemlju, zaljevati i očekivati bujni povrtnjak prepun plodova. Da je tome tako , svi bi imali svoje prepune povrtnjake i trgovina povrćem ne bi postojale.

Sjeme koje imamo u ponudi je naše domaće sjeme povrća koje se ne uzgaja intenzivno, svoje povrće ne prskamo pesticidima.

Ovisno o vrsti povrća, čekamo kraj zriobe, plodove čistimo, odvajamo i sjemenke sušimo na suncu.

Svaku sortu sjemena koju imamo u ponudi i sami koristimo u proizvodnji.

 

Supstrat za sjetvu kao i samo tlo u koje sadimo povrće najbitnija su i polazišna točka u povrtlarstvu. Za sjetvu preporučujemo koristiti isključivo supstrate za sjetvu, ne vrtnu zemlju i ne zemlju za cvijeće koja zadržava veliku količinu vlage. Supstrat mora biti propustan jer vlaga izaziva trulež sjemena i plijesan kao i pojavu organizama koji se hrane sjemenom. Ovo je u sjetvi najčešća greška kod povrtlara početnika.

VLAGA U KLIJALIŠTU

Uz supstrat vlaga je najveći neprijatelj sjemena kao i klijancima. Vlaga mora biti optimalna, ne preporučujemo polijevanje otvorenom vodom već prskalicom, voda bi trebala biti sobne temperature i odstajala.

SVJETLOST

Svjetlost i toplina su čimbenici koji utječu na klijanje i rast povrtnica. Ovdje ne mislimo na umjetnu toplinu (centralno grijanje…) jer ona nepovoljno utječe na razvoj i isušuje, već na prirodnu toplinu sunca. Uvijek sjeme koje naklijavate držite na što više prirodne svjetlosti kako se klijanci ne bi „izdužili“ , tada su oni nekvalitetni i najčešće ugibaju.

PRIPREMA TLA SADNJU

Zašto je važno duboko jesensko oranje?

Oranjem na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće.