-Tikva spužva-

0,80  (6,03 kn)

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki.

Tikva lufa je široko rasprostranjena u tropskim i subtropskim područjima kao kultivar ili biljka koja se sama razmnožava u tom području. Za uzgoj se zna i prati se od antičkog vremena ali se sa sigurnošću još ne može potvrditi da li joj je pravi dom Afrika ili Azija. Kao divlja biljka pojavljuje se u zapadnoj Africi ali se smatra da je to rezultat bijega iz uzgoja. Kao biljka u Africi je poznata u nekim zajednicama pod nazivom “spužva bijelih ljudi”. Kako se biljka proširila po cijelom tropskom pojasu još danas nije jasno. Neki tvrde da je oceanska struja razlog širenja ali ipak većina je naklonjena ideji o ljudskom zaprašivanju tj. sijanjem.

Jednogodišnja je zeljasta biljka koja pripada porodici tikvi. Kod nas također uspješno raste uz vrlo minimalne uvjete za rast. Treba se držati nekih bitnih stvari kao što su naprimjer sijanje tek kad smo sigurni da mraza više neće biti i vlažni i topli uvjeti kod klijanja kao i za sve ostalo sjeme. Sa njom se treba postupati kao i sa lozom, što znači, osigurati joj mjesto za penjanje, povezivati ju i ne dopustiti da plodovi rastu na zemlji jel na taj način neće biti lijepog oblika. Ima plodove veličine 30-80 cm sa glatkom korom. Dok su mlade mogu se koristiti kao krastavci ili bilo koje druge tikve a kasnije služe isključivo kao spužve. Cvijet im je žut. Plodovi se beru kada se u potpunosti osuše i tada se oguli kora, istresu se sjemenke, spužve zatim operete ili u mašini ili u mješavini vode i laganog izbjeljivača da postanu bijele, dobro se operu i ostave da se osuše. Koriste se u kozmetici kao spužve za piling kože i u domačinstvu kao izvrsno sredstvo za uklanjanje nečistoća, auto i prerađivačkoj industriji, kao filteri i čak u izradi obuće.

Preporuka je da prije sijanja obavezno preko noći namočite sjeme u mlaku vodu. Sada je idealno vrijeme za sjetvu jer optimalna temperatura za klijanje je 20-30 stupnja celzijevih. Klijanje može biti od nekoliko dana pa čak do 4 tjedna. Sadite ih kao i ostale tikvenjače na 1 metar razdaljine. Najbolje bi bilo bočne izdanke otkloniti i ne dopustiti biljci da rađa više od 25 plodova. Tako potičemo veličinu plodova i njihovu kvalitetu. Ukoliko koristimo plodove za prehranu berba se vrši cca 2 mjeseca nakon sjetve a za izradu spužvi i sl. proizvoda 3-6 mjeseci nakon sjetve.