Datura

1,06 

Opis

Pakiranje: 15 sjemenki.

 

Cvjetovi su izrazito slatko-mirisni, veliki 10 cm, trubastog oblika i jajoliki plodovi. Jedan cvijet traje samo jednu noć jer se otvara u predvečerje, no cvate tijekom cijelog ljeta. Listovi mogu biti do 20 cm dugački jajoliki su i nepravilno nazubljeni. Plod dature je jajolik, prekriven bodljama, ispočetka zelene boje koja prelazi u smeđu. Unutrašnjost ploda ispunjena je crnim sjemenkama Tijekom rasta potrebno joj je osigurati potporanj da se izbjegne povijanje.
Zbog mirisa privlači pčele i leptire i zato je poželjna u svakom vrtu i povrtnjaku. Sadi se pojedinačno i vrlo je nazhtjevna za uzgoj. Voli ilovasta i pjeskovita tla, ali će uspjevati i u ostalima. Treba vlagu ali ne preveliku. Voli sunce ali će uspjevati i u polusjeni.

Koristi se i u farmaceutskoj industriji zbog alkaloida hiociamina atropina, skopolamina. Sastojci dature nalaze se u malim količinama u lijekovima koji se koriste za liječenje astme i parkinsonove bolesti. Datura stramonium u rodu je s vrstom Datura inoxia koju su još indijanska plemena koristila kao halucinogen u svojim vjerskim obredima. Osim u obredima ova biljka bila je i univerzalni lijek koji se koristio za liječenje većine bolesti.