Karanfil / Cherry red

0,80 

Opis

Pakiranje: 20 sjemenki.

 

U kasno proljetno bogatstvo i raskoš boja drsko ulijeće gordi orijentalni mak sa svojim žarkim nijansama svilenih latica.
Još ga je 1701. godine, tijekom putovanja, francuski botaničar Joseph Piton de Tournefort otkrio u istočnoj Turskoj i donio u Evropu. Odonda se brojnim kultivarima, posebice početkom dvadesetog stoljeća, počinje razmnožavati i uzgajati.
Engleska je bila veliki začetnik raznolikih sorti koje još i danas krase vrtove diljem svijeta.
Papaver orientale pripada porodici Papaveraceae i veoma je otporna, robusna biljka. Njegova potreba za hranjivima ne izaziva posebnu pozornost.
Traži dobro drenirano, pjeskovito tlo s nešto humusa koje ne zadržava mnogo vode, dok ga je, istodobno, za vrijeme velikih vrućina potrebno održati vlažnim.
Tla koja su blago kisela, neutalna i osnovna (bazična) su najpogodnija za sadnju.
Njegova je izvorna postojbina obilovala suncem tako da je on i u svojim kultivarima zadržao odrednicu sunčanog i suhog vremena kao temeljnu pretpostavku za lijepu i bogatu cvatnju, premda se i u rahloj sjeni može neometano razvijati. Najidealnije mjerilo uspješnog cvata leži u osmosatnoj osunčanosti.
Papaver orientale je uistinu skladna kompaktna biljka dlakavih nazubljenih listova sivozelene boje koja, ovisno od kultivara, doseže visinu i do 90 cm.
Sredinom svibnja i u lipnju, na dugim čvrstim stabljikama pojavlju se krupni cvjetovi svilenkastih latica koji su čarobno strukturirani raznolikim nijansama i bojama.
Javljaju se od nježno bijele do žarko svjetleće crvene, s crnom ili tamnosmeđom mrljom u unutrašnjosti cvijeta.
Takav koloristički kontrast još više naglašava nezemaljsku gracilnost i sjaj istočnjačkog podrijetla.
S obzirom da pojedini kultivari dosežu znatnu visinu, nužnost je povezivanja očita, jer bi se u protivnom sav taj začuđujuće lijep prizor mogao izvaliti i pokvariti dojam nemjerljivosti i gordosti.
Unatoč svojoj kratkotrajnoj vladavini orijentalni mak je u vrijeme cvatnje neizostavni vladar među cvatućim biljkama, čija ljepota izaziva divljenje u trenucima dok treperi na sivozelenoj podlozi vlastitih istova.
Ako se cvjetovi orežu ne dopustivši im da stvore sjeme, u svibnju mogu proizvesti još jednu cvatnju.