Lantana Camara / Multicolor

1,33 

Opis

Pakiranje: 15 sjemenki.

 

Lantana camara je robustan vazdazeleni grm prirodnog staništa iz tropskih područja Južne Amerike. Može narasti 1-2 metra u visinu i širinu. Uzgaja se zbog neobičnih cvjetova.
Nosi jajolike, sitno naborane, intenzivno zelene listove nazubljenog ruba koji su dugi 5-7 cm i široki 2-5 cm. Stapka i listovi pokriveni su sitnim dlačicama, a zdrobljeni imaju neugodan mirisa. Na vrhu stapke nalaze se sitni cjevasti cvjetovi skupljeni u grozdasti cvat promjera 2 do 5 cm. Lantana je interesantna biljka zbog osobine da mijenja boju cvjetova. Starenjem cvijeta nakupljaju se pigmenti, pa cvjetovi dobivaju tamnije nijanse ili čak različite boje, ovisno o sorti. Boje variraju od bijele, žute, narančaste, crvene, ružičaste i dolaze u različitim kombinacijama. Nakon cvatnje ostaje grozd zelenih bobica koje kasnije potamne. Također su vrlo dekorativne, ali nisu jestive.

Lantana je brzorastući grm koji brzo daje cvijet, pa se uzgaja i u kontinentalnoj klimi kao ljetnica koja cvate od kasnog proljeća do kasne jeseni. No, ako ju u teglama spremite prije prvih mrazeva u hladnije (5-10ºC), svijetlo i prozračno mjesto u proljeće će potjerati mlade izdanke. Preko zime je moguće da otpadne svo lišće što je sasvim normalno. Za grmasti, gušći habitus i bujniju cvatnju sljedeće godine slobodno ju dobro obrežite prije spremanja ili u proljeće. Lantanu je moguće obrezivanjem dobiti kao stablašicu koja u većim teglama u kombinaciji s drugim biljkama izgleda još impresivnije.

Voli sunčana i polusjenovita mjesta. Prilagodit će se različitim tipovima tla i različitim količinama vode, ali preferira dobro drenirano tlo i ne previše vode ukoliko se sadi u tlo. U teglama ljeti bit će potrebno svakodnevno zalijevanje, a zimi tek toliko da zemlja ne bude suha. Preobilno zalijevanje i prihranjivanje smanjit će bujnost cvatnje, pa treba pripaziti. U sezoni cvatnje slobodno možete prirezati neke grane koje narušuju izgled. Iz nje će potjerati mladi izboji koji će ubrzo dati cvijet. Bujnost cvatnje može se dosta povećati i uklanjanjem ocvjetalih cvjetova i plodova.

U krajevima s toplijom zimom lantana se može koristiti u krajobraznom oblikovanju, a pošto tolerira posolicu može se saditi i obalnom pojasu. Razmnožava se u proljeće sjemenom ili ljeti poluzrelim reznicama.
Lantana je svakako jedna od nezaobilaznih vrsta koja će vas uveseljavati cijelo ljeto svojom bujnom i šarenom cvatnjom.