Lijepi dečko / Impatiens

0,93 

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki.

 

Lijepi dečko (lat. Impatiens balsamina) je jednogodišnja ukrasna zeljasta biljka poznata i pod nazivima impatiens, nedirak, vrtna vodenika, pjegavi šljunak i pištika. Pripada porodici neticaljki (Balsaminaceae) čiji su najpoznatiji predstavnici vodenika, netik i hidrocera. Može narasti 30 – 90 cm, a podrijetlom je iz tropskih i suptropskih područja Azije točnije Mijanmara i Indije. Preferira vlažno i djelomično zasjenjeno stanište, a najbolje raste na temperaturama između 15 – 25°C.

Za uspješan rast, potrebna joj je dobra drenaža tla i redovito zalijevanje. U prirodi često može biti uz rubove šuma, potoka ili u vlažnim područjima. U nekim dijelovima svijeta poput tropskih područja u Aziji moguće ga je vidjeti na nižim nadmorskim visinama dok se u planinskim područjima može naći na većim nadmorskim visinama, ali se općenito nalazi na visinama do 3500 m n. v.

Obično cvjeta od sredine ljeta do kasne jeseni, u srpnju ili kolovozu i traje sve do prvih mrazova ili kraja listopada. U nekim toplijim područjima s blagom klimom cvjetanje može početi i ranije u lipnju raznim bojama uključujući crvenu, ružičastu, ljubičastu, bijelu i narančastu. Ljevkastog su oblika s jednom ili dvije boje. Listovi su zeleni, jednostavni i suprotno raspoređeni na stabljici, nazubljeni su i ovalnog oblika.

Cvjetovi su promjera 2 – 5 cm, ali postoje i manje sorte s cvjetovima promjera 1,5 – 2 cm, kao i veće sorte s cvjetovima promjera do 7 cm. Preferira umjerene i tople temperature obično između 15 – 25°C. Može podnijeti i više temperature ako ima dovoljno vlage u tlu, ali generalno previsoke temperature mogu negativno utjecati na rast i cvjetanje.

Lijepi dečko preferira vlažno tlo pa biljku treba zalijevati redovito posebno tijekom sušnih razdoblja ili kada je tlo suho na dodir. Savjetuje se izbjegavanje prekomjernog zalijevanja koje može dovesti do truljenja korijena. Prihranjivanje i malčiranje tla oko biljke je poželjno jer se tako čuva određena količina vlažnosti, smanjuje se erozija i suzbija rast korova. Udaljenost između dvije sadnice sadnica je otprilike 15 – 20 cm što će im omogućiti dovoljno prostora za rast, širenje i pravilan razvoj.