Margareta / Lecanthemum Vulgare

0,80 

Opis

Pakiranje: 50 sjemenki.

 

Višegodišnja je biljka, grmolikog oblika s malim cvjetovima, ne većim od 5 cm, bijelih latica koje omeđuju žuto središte a rastu na vitkoj dugoj peteljci. Listovi su tamnozeleni na obje strane i nazubljeni a gornji listovi su kraći i rastu uz peteljku cvijeta. Cvjetovi proizvode veliki broj plosnatih sjemenki, a biljka se razmnožava i širenjem korijenom podzemnim putem. Živi na proplancima i otvorenim mjestima, na vlažnom i propusnom tlu, a uzgaja se i kao vrtna ukrasna biljka. Cvate od travnja do rujna.

Margareta je ukrasni cvijet koji raste u grmovima, ali se uglavnom uzgaja u vrtovima. Kao i velik broj ostalih cvjetova, margareta također ima posebno značenje i simboliku.

Ovaj ukrasni cvijet prepoznatljiv je po bijelim laticama pomoću kojih smo nekad davno igrali popularnu igru „voli me, ne voli me“. Margareta je po laticama i boji zapravo vrlo slična tratinčicama, ali nešto veća.
Sve je popularnija kao rezano cvijeće jer je otporna i dugo vremena može izdržati u vazi. Zahvaljujući ljepoti cvjetova i predivnom mirisu, margareta se najviše poklanja za rođendane, godišnjice i ostale vesele prigode.
Margareta također ima posebnu simboliku. Ona označava optimizam, zdravlje i općenito je znak za dug život. Stoga se često daruje u manjim buketima za rođendan, za ozdravljenje ili pak se jednostavno stavlja u vazu kao ukras doma.