-Mažuran / Ljekovito-Začinsko-

0,95 

Opis

Pakiranje: 50 sjemenki.

 

Mažuran je biljka koja se kod nas češće koristi u začinske svrhe, u sušenom obliku ili svjež, negoli kao ljekovita biljka. Ipak, njegovo ljekovito djelovanje i simbolika poznati su već od davnina. U antici je bio posvećen božici ljubavi i ljepote – Afroditi koja ga je opisivala kao simbol zadovoljstva, a u starom Egiptu se uzgajao kao sveta biljka.

Stari Grci su vjerovali da macerat mažurana u vinu povećava ljubavnu moć pa je postojao i običaj da se vijenac od listova mažurana objesi oko vrata mladencima, kao što je to nosio Hymenaios (grčki bog braka). Svoj značaj imao je i u povijesti Rima jer su ga stari Rimljani smatrali simbolom sreće.

Njegova domovina je područje Bliskog istoka i sjeverne Afrike, a u Europi se uzgaja od 14. stoljeća. Biljka ne raste samoniklo već se sadi i uzgaja u vrtovima. U toplijim krajevima je višegodišnja biljka, dok ju je u područjima koja se odlikuju mrazom, kao što je slučaj kod nas, potrebno svake godine nanovo sijati.

Mažuran se najčešće upotrebljava kao začin, i to isključivo nadzemni dio biljke. Bere se u srpnju i kolovozu kad je biljka u punom cvatu, nakon čega se suši i čuva u hermetički zatvorenim posudama. Za kulinarske svrhe mažuran se zbog intenzivna mirisa često bere u vrijeme dozrijevanja sjemena, kada je njegova aroma znatno blaža.

 

Mažuran pozitivno djeluje na probavni sustav (stomak, karminativ) pa se koristi u liječenju tegoba želuca, crijeva i žuči, ali i kao diuretik i diaforetik. Pripravci mažurana su poželjni i kod pomanjkanja apetita, grčeva i proljeva.

Preporučeno ga je koristiti kod prehlade, grčevita kašlja i astme, te za liječenje migrena i glavobolje. Pripravci mažurana ublažuju bolove kod upala živaca, grčeva i menstrualnih tegoba.

Eterično ulje ima fungicidno djelovanje, pa se koristi za liječenje gljivica, a poznato je da djeluje i bakterijski i antivirusno. Ova svojstva se posebno pripisuju i ružmarinskoj kiselini koja je prisutna u značajnoj količini, te sprječava upale, a ujedno je i poznati adstringens.