Paulownia Elongata

1,06 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

Pakiranje: 200 sjemenki.

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po kćeri ruskoga cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice vrlo su atraktivne zbog lijepog cvijeća i velikog lista, a karakterizira ih brzi rast. Paulovnija je vrlo dekorativno i egzotično drvo, porijeklom iz Jugoistočne Kine. Često ga se pronalazi u parkovima i trgovačkim centrima. Paulovnija je specifična po izuzetno velikom rastu. Značajna je njezina uloga u ekologiji, budući da listovi apsorbiraju 10 puta vise ugljikova dioksida nego druge vrste drveća, a korijen upija teške metale iz tla te tako obnavlja tlo nakon drugih kultura.

Paulovnija je vrlo dekorativno drvo, široke krošnje, koje naraste do 20 metara visine i to samo u razdoblju od osam do deset godina. U prosjeku drvo raste od 5 do 9 metara godišnje, a navedenom razdoblju promjer stable može iznositi 30 – 40 cm. Listovi su veliki, zeleni, s donje strane dlakavi. Drvo paulovnije je boje meda te istovremeno mekano, što ima izuzetnu primjenu u industriji proizvodnje namještaja.

Paulovniju karakterizira visoka otpornost na sušu te smanjene potrebe prema kvalitetama tla.

Cvate u trećoj do četvrtoj godini starosti. Za sječu drvo je spremno nakon 10 godina starosti, kada se postiže optimalna kvaliteta drveta. Često se preporučuje u prvim godinama biljku orezati do dna, kako bi potjerao izbojak, koji je u mogućnosti narasti u jednoj sezoni čak 3 metra.