Pelin gorki / Artemisia Absinthum

0,80 

Opis

Pakiranje: 50 sjemenki.

 

Pelin je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Compositae). Povijesna zanimljivost povezuje pelin s božicom Artemidom, boginjom lova i ženskoga zdravlja, po kojoj je biljka i dobila svoj latinski naziv Artemisia absinthium. Stotinama je godina korišten kao insekticid i lijek za tegobe probavnog sustava – listovi i cvjetovi biljke suše se te zahvaljujući sadržaju aktivnih tvari i tanina smanjuju probavne smetnje, osobito bolove u želucu. Zbog svog kemijskog sastava listovi ne podliježu procesima truljenja te se često upotrebljavaju u antiseptičkim pripravcima.

Ljekovita svojstva pelina, čijoj gorčini treba pristupiti vrlo oprezno, poznata su od davnina, a u našoj narodnoj medicini slovi kao svestrano učinkovita biljka. Sadrži niz ljekovitih tvari, ponajprije eterično ulje
Drugi nazivi: akčenac, bili pelin, đul, gorčika, gorki pelin, osenač, pelen, pelinček, vakčenac, vermut, vrtni pelin
Latinski naziv: Artemisia absinthium
Ljekarnički naziv.: Absinthii herba

Pelin je jedan od kraljeva biljnog svijeta. Provjereno kroz povijest, svi ističu nepobitnu istinu da njegovoj gorčini treba pristupiti s oprezom i poštovanjem. Pelin je biljka koja štošta može pomutiti ako ga uzimate u većim količinama i dulje vrijeme. Njegova sposobnost da pomuti razum, izazove vrtoglavicu, omamljenost ili delirij u mnogih je povezana s nadnaravnim moćima, dok je okus gorkih pelinkovaca, i s njihovim djelovanjem povezano iskustvo, u mnogih književnika ostavilo traga. Ta gorka rakija imala je u Francuza ritual kao u Engleza pijenje čaja. Uvijek propisno dozirano i u točno vrijeme.

Pelin se uzgaja u vrtovima, a raste i divlji, na suhim stjenovitim padinama i na neobrađenom tlu. Kao samonikla ili kultivirana vrsta rasprostranjen je širom Europe, Azije i Sjeverne Amerike. To je razgranata biljka, visoka do 120 cm. Donji su listovi trodijelni, duguljasti, streličasti, a oni prema vrhu stabljike jednostavniji. Cijela je biljka obrasla gustim, sivim dlačicama. Cvate u srpnju i kolovozu, a cvjetovi su žute, viseće glavice. Ima jak, specifičan miris i gorka je okusa. Upotrebljavaju se listovi i cvjetovi.

Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a ponajprije eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina u pelinu su jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput parafina, čiji sastav nije još točno određen.
U listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpeni, među njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana.

Ljekovito djelovanje
Ekstrakt od pelina odlično je sredstvo za poticanje apetita. Služi i za okrepu i iznimno je dobro sredstvo poslije teških bolesti, operacija, tijekom upale pluća. Brzo otklanja sve probavne smetnje i nadimanje. Osobito se preporučuje ljudima bez žučnog mjehura.
Preporučuje se i ženama pri porodu jer bolja prokrvljenost znatno olakšava porod, naročito kada krhkom tkivu zdjeličnih organa treba veća rastezljivost. Pelin dokazano pospješuje trudova te se budućim majkama preporuča samo u tim trenucima.

Brojna ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam tako da indirektno liječi niz poteškoća koje izravno ne pripadaju u područje liječenja pelinom. Nestaju teške smetnje u izmjeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve, više ili manje, imaju dublji uzrok u neredovitom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i funkcijama ženskih spolnih organa.
Kada govorimo o parazitima i crijevnim nametnicima i kada sugeriramo čišćenje organizma od nametnika – pri tome uvijek pomislite i na učinak pelina. On je odlično sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, pritiska i boli, žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha.

Čaj od pelina
Čaj od pelina preporučujemo bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica.
Budući da se izlučivanje bubrega u znatnoj mjeri pobuđuje pomoću eteričnog ulja sadržanog u pelinu, čaj od pelina može se uzimati u malim količinama za liječenja katara mjehura, a i kod upalnih nadražaja bubrega. Veće količine nisu prikladne samo pri posljednjoj spomenutoj bolesti, jer prejako nadraživanje bubrega može čak zaustaviti izlučivanje mokraće i pojačati upalu bubrega. Kao isključivo gorka biljka, pelin djeluje na stvaranje i poboljšanje krvi, kao i na poboljšanje cirkulacije.
Kao čaj vrlo uspješno istjeruje gliste. Pelinov čaj uzima se na žlice, više puta na dan, jer sadrži otrov tujon koji izaziva vrtoglavicu i glavobolju. Trudnice i dojilje ne smiju ga uzimati.