Plavi čempres / Arizona Blue ice

1,33 


Poštovani kupci, Sezona sjemena je završena i veselimo se listopadu i novoj ponudi.

Opis

Pakiranje: 15 sjemenki.

 

Čempres je biljka iz roda Cupressus i pripada porodici čempresovki (lat. Cupressaceae).

Čempres je zimzeleno stablo, njegovo deblo naraste i visoko oblikujući valjkastu ili piramidalnu krošnju. Uzimajući u obzir oblik krošnje, imamo dva oblika čempresa. Prvi je s piramidalnom, stupastom krošnjom koja se sužava prema vrhu. Grane kod ovakvog oblika su uspravne i priljubljene samom deblu. Ovaj oblik je u narodu poznat kao ‘muški čempres’ ili prema znanstvenom, latinskom nazivu var. pyramidalis. Drugi oblik, poznat kao ‘ženski čempres’ ili na latinskom var. horizontalis, ima široku kupastu krošnju s granama u vodoravnom položaju.

Čempresov korijenov sustav je vrlo razgranat, razveden te prodire i razvija se do 2 metra dubine u potrazi za hranjivim tvarima. Korijen je prilagodljiv terenu, ali ipak kod sadnje treba uzeti u obzir da je ovoj biljci potreban prostor za njezin dugogodišnji rast.

Deblo nije razgranato, raste uspravno i ravno. Kora je tanka i smeđe-crvenkaste boje tamnijih nijansi. Kod starijih stabala kora postaje svijetlo siva i vidljiva su mjesta koja su uzdužno izbrazdana i to su područja gdje kora puca u obliku plosnatih ljuski. Grančice su tanke i četverouglaste.

Iglice, odnosno četine su tamnozelene, tanke, ljuskaste, tupe i kratke, smještene na grančicama poput crjepova. Čvrsto su prilegle uz tanke grančice i poredane su u 4 reda. Duge su oko 1 mm, a na leđnoj strani imaju izduženu smolnu žljezdu.

Cvjetovi su jednospolni i jednodomni, to znači da se muški i ženski cvjetovi javljaju na istom stablu. Čempresi cvatu od ožujka do svibnja. Češeri ove biljke su okruglog oblika, veličine od 3 do 4 cm, a sastavljeni su od 8 do 14 odrvljenih ljusaka. Zanimljivo je kod češera da dozrijevaju dvije godine nakon oprašivanja, ali ostaju na stablu još nekoliko godina. Ispod svake ljuske, koja čini češer, nalazi se od 8 do 20 svijetlosmeđih, usko okriljenih, spljoštenih sjemenki koje su sposobne zadržati klijavost više godina.