DELONIX REGIA / PLAMENO DRVO – Raritet

38,00 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 15 ( cm ).
Opis: Visina: cca 40 cm.

KUPNJA OVE BILJKE JE MOGUĆA ISKLJUČIVO UPLATOM PO PREDRAČUNU.

 

Delonix regia je najspektakularnije drvo koje se može vidjeti u prirodi.

Gulmohar / (Delonix regia) je vrsta cvjetnice iz porodice Fabaceae. Poznat je po svom lišću nalik paprati i raskošnom cvatu. U mnogim tropskim dijelovima svijeta uzgaja se kao ukrasno drvo, a na engleskom se zove Royal Poinciana ili Flamboyant.

Također je jedno od nekoliko stabala poznatih kao plameno drvo. Vodič za uzgoj:Stablo Gulmohar smatra se jednim od najljepših tropskih stabala na svijetu.  Ostaje zelena tijekom cijele godine gdje god ima dovoljno vode.

Međutim, u područjima u kojima nema pristup vodi u sušnom razdoblju ili tijekom suše odbacuje lišće. Gulmohar dobro raste u tropskim i suptropskim područjima svijeta. Preferira sunce, ne voli sjenu i ne uspijeva dobro u zasjenjenim područjima. Porijeklom je s Madagaskara, ali je tamo ugrožena u divljini zbog uništavanja staništa.

Stablo počinje cvjetati nakon 4 do 5 godina.Delonix regia može tolerirati slane uvjete i stoga se može uzgajati i u obalnim područjima. Upotreba biljke GulmoharBiljka ima nekoliko ljekovitih namjena kao što je za liječenje zatvora, upala, dijabetesa, artritisa i hemiplegije.

Stoga se može reći da osim što je poslastica za oči promatrača, biljka također ima mnoge medicinske namjene po kojima se Gulmohur ističe u gomili.

Drvo se uglavnom cijeni zbog sjemena, lišća, sjene i ukrasne vrijednosti.

Napomene: OVA VRSTA U NAŠIM UVJETIMA UZGAJA SE U POSUDAMA. TOLERIRA TEMPERATURE DO -3 C°

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u vegetaciji.