-DUD BIJELI / MORUS ALBA-

11,12 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 17
Opis: Dud ili murva je brzorastuće listopadno drvo iz porodice dudova (Moraceae). Okrugle je krošnje i može doseći do 20 metara visine rasta i srednjeg je životnog vijeka.

Dudovi su porijeklom iz zapadne Azije i Sjeverne Amerike, te postoji nekoliko vrsta koje se uzgajaju zbog plodova ili kao ukrasno bilje. Lišće bijelog duda također je važno kao hrana dudovim svilcima.

Okus dudova ploda je sladak s malo kiselkastim tonovima.

Od duda se često proizvodi vino, voćni sok, čaj, džem ili se mogu sušiti i jesti kao međuobrok.

Zbog svog slatkog okusa, impresivne hranjive vrijednosti i raznih zdravstvenih blagodati, dud dobiva na popularnosti u svijetu.

Nutritivna vrijednost sviježeg duda iznosi 9,8% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, 1,4% proteina i 0,4% masti. Često se jede sušen i u ovom obliku sadrži 70% ugljikohidrata, 14% vlakana, 12% proteina i 3% masti što ga čini prilično bogatim proteinima u usporedbi s ostalim bobičastim voćem.

Dud sadrži velike količine željeza i vitamina C, kao i pristojne količine kalija i vitamina E i K.

Sušeni dud brz je i lagan međuobrok i može se jesti odmah iz pakiranja. Koristite ga kao ukusan dodatak domaćim energetskim pločicama, muffinima, slasticama i umacima. Sušeni dud koristite u jutarnjim kašama, jogurtima ili smoothiejima.

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.