¨GLICINIJA / WISTERIA F. ROSEA¨

10,50 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 17
Opis: Glicinija floribunda rosea je grandiozna penjačica koja krasi mnoge vrtove. U svom punom cvatu vrlo je efektnog izgleda, toliko da morate stati kako biste je malo dulje promatrali i upili njezinu očaravajuću pojavu. No ukoliko ju redovito ne orezujete, može se pretvoriti u invazivnu penjačicu koja će vam uništiti čak i metalnu armaturu.

Glicinije su rod cvjetajućih biljaka iz porodice mahunarki (Fabaceae), koja uključuje deset vrsta drvenastih penjačica porijeklom iz istočnog SAD-a, Kine, Koreje i Japana. Neke vrste se koriste kao ukrasne biljke, naročito u Kini i Japanu. Otporne su na različite temperaturne uvjete pa ih tako i kod nas možemo vidjeti kako krase pročelja kuća i garaža. U vrtovima su idealne za prekrivanje sjenica, metalnih struktura ili pak ograda.

Cvjetovi ove grandiozne biljke smješteni su u grozdaste cvatove duljine 10-80 cm, ovisno o kultivaru, a uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roza, boje sljeza ili čisto bijele boje. Cvjeta u proljeće kada se prvo pojave cvjetovi pa tek nakon toga listovi. Može se dogoditi da cvjeta još 2-3 puta u toku godine i to sredinom ljeta i krajem jeseni. Cvjetove zamjenjuju baršunaste mahune duljine 10-17 cm koje traju do zime.

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.