BOŽUR MIX / 3 SADNICE

38,00 

Samo 1 komad(a) na zalihi

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 15 cm.

 

Opis:

Boja do cvatnje nije poznata ( Nijanse navedene na fotografiji ).

————————

Zeljasta biljka koja ima okruglu stabljiku s prstasto razdjeljenim listovima, koji na jesen uvenu, da bi na proljeće izniknuli iz korijena ( gomolja ).

Cvjetovi su obično uspravni i pojedinačni, a ponekad cvate njih nekoliko na istoj stabljici, obli može biti čaškast, zdjeličast ili peharast, ponekad kuglast, a svaki cvijet ima 5 zelenih lapova i 5-10 jarko obojenih latica, cvjetove dijelimo na 4 grupe -jednostavni poludupli, dupli i anemonemorfni (jer liči cvijetu anemone) dva do tri priljubljena tobolca s dlakavom prevlakom sačinjavaju plod, sa sjemenom crvene boje koje zrenjem mijenja boju u crno.

Vrijeme cvatnje: svibanj – lipanj, ponekad i srpanj (ovisno o vrsti).

Stanište: najčešće se uzgaja kao vrtna ukrasna biljka, a u prirodi raste po planinskim uvalama. Otporni su na zimske hladnoće, ne voli premještanje dok je u fazi rasta.

Traže sunčani položaj u zavjetrini te hranjivo, rahlo i ilovasto tlo.

Osim u ukrasne svrhe, prvi su njezino ljekovito značenje uvidjeli stari kinezi i uvrstili je u listu obveznih ljekovitih biljaka.
U malo toga su bili u krivu, pa su tu upotrebu polako preuzeli i japanci, koji ga zovu kapo.

Kinezi smatraju da je ova biljka vrlo svojeglava, odnosno da se inati, jer kad je kraljica Mu priređivala neku proslavu, naredila je svom cvijeću da procvate, i svo je cvijeće poslušalo, jedino je božur otezao i nikako da procvate. Kraljica ga je za kaznu protjerala u provinciju, a kad je cvijet stigao u planinsko selo, božur je otvorio svoje predivne cvjetove. Kraljica je pobjesnila kad je saznala, naredila je da odmah spale prkosni božur.

Međutim, božur je baš poput feniksa, iz pepela izrasao još ljepši i impozantniji.

Na drugom kraju svijeta, u staroj Grčkoj, božuru su posvetili cijeli mit. Navodno je liječnik Paeon njome izliječio ranu bogu Plutonu, kojeg je ranio Hermes. Otud i njezin latinski naziv, paeonia.
Paeon, Grčki bog zdravlja.

Položaj: sunčano
Stanište: otvoreni prostor
Tlo: umjereno vlažno, hranjivo

Namjena: za vrtne gredice,soliterna biljka,rezano cvijeće

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.