BREZA / BETULA PENDULA

9,00 

Na zalihi

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 13
Opis: Bijela breza (Betula pendula Roth) je listopadno stablo iz porodice breza (Betulaceae). Naraste do 30 metara visine. Deblo je vitko, pogotovo u mladosti no starenjem se udeblja 40-60 cm u promjeru. Korijenov sustavje dubok,  ima jako razgranate bočne žile. Kora je na mladim granama glatka i bijela, guli se u tankim, vodoravnim trakama i u starosti postaje tvrda, debela, nepravilna i gruba a pogotovo u podnožju stabla i crna.

Grane su viseće, mlade grane su crvenkastosmeđe, malo ljepljive, gusto prekrivene bradavičastim nakupinama. Pupovi su ljepljivi, uskojajasti, ušiljeni, dugi 3-8 mm, prekriveni brojnim zelenkastosmeđim do crvenosmeđim ljuskam zaobljenog vrha, postrani su slične veličine kao vršni i odstoje od grane. Listovi su naizmjenični, u početku ljepljivi, na obje strane goli, dugi 3,5-7 cm, široki 2-4 cm, trokutasti s dvostruko pilastim rubovima i na vrhu snažno zašiljenim, nalaze se na golim, oko 2-3 cm dugim peteljkama koje su smještene na dugačkim, tankim, obješenim grančicama.

Cvjetovi su jednodomni, skupljeni u resama. Muški cvjetovi stvaraju se tijekom jeseni u početku uspravnim, kasnije visećim resama dužine 10 cm i nemaju dršku, cvjetovi su rahlo raspoređeni. Ženski cvjetovi dužine 2-4 cm javljaju se u uspravnim resama i drškama dugima oko 2 cm ali tek u proljeć, cvjetovi su im zbijeni.

Salijeću ih pčele koje skupljaju pelud i propolis.

Nakon oprašivanja vjetrom stvaraju se plodovi, okriljeni jednosjemeni oraščići dugi oko 2 mm koji dozrijevaju u srpnju i kolovozu.   Iz debla se u rano proljeće može dobiti sok koji sadrži do 2% šećera (glukoza, fruktoza), bogat je kalijem, kalcijem i željezom. Deblo najviše obiluje sokom u vrijeme izbijanja listova.[2] Na visini od pola metra ukoso se izbuši rupa te se u nju stavi slamčica koja će sok provoditi do staklenke koju postavljamo uz podnožje stabla. Slamčica bi trebala odgovarati veličini rupice, u protivnome se tekućina neće provoditi prema staklenci već će kapati uz deblo.

Prema biljci treba imati obzira i ne sakupit previše soka kako ga se ne bi previše iscrpilo (do 4 litara). Na kraju sakupljanja rupa se može zaliječit voćarskim voskom da se spriječi ulazak štetočina i da se stablo brže oporavi.

Mladi listovi i lisni pupoljci su jestivi, sakupljaju se u rano proljeće čim se formiraju, mogu se osušiti, samljeti i u prah i koristiti kao dodatak prehrani.

Osušenim listovima i grančicama može se aromatizirati ocat za salate. Od listova se također mogu raditi ekstrakti za njegu kose.

Izvor: Breza https://www.plantea.com.hr/breza

Napomene: Zimootporna biljka.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.