UKRASNA TRAVA / CAREX FROSTED CURLS

4,50 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Carex comans, koji se obično naziva novozelandski dlakasti šaš, zimzeleni je višegodišnji šaš koji obično raste u gustom skupu tankih, lišća poput dlaka.

Porijeklom je s Novog Zelanda. Tanko lišće s hrapavim rubovima, blijedozeleno do brončano  s purpurno-smeđim donjim omotačima raste u gustom naboru za koji neki kažu da podsjeća na dlakavu krpu.

Cvjetovi cvjetaju u kasno proljeće do ranog ljeta, ali nisu ukrasno značajni (muški cvjetovi u završnim klasićima, a ženski cvjetovi u bočnim klasićima).

Mnogi novozelandski šaševi pokazuju varijacije boje lišća u rasponu od zelene do brončane. Iako se kod ove vrste često javljaju prirodne varijacije u boji lišća i habitusu biljaka, svi oblici vrste su atraktivni bez obzira na varijacije. Identifikacija pojedinih vrsta može biti vrlo teška.

Specifični epitet iz latinskog znači nalik kosi. ‘Frosted Curls’ je kompaktniji kultivar i ima kovrčavo blijedo srebrno zeleno do matirano plavo lišće sa srebrnastim vrhovima.

Osobito je učinkovit kada se sadi na padinama, u kontejnerima ili na drugim mjestima gdje se njegovo lišće može slijevati.

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.