GEUM TRIFLORUM

4,75 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: 12 cm.
Opis: Geum triflorum autohtona je sjevernoamerička trajnica koja se obično naziva Prairie Smoke, zbog izgleda oštrih sjemenki. Ostala uobičajena imena uključuju starčeve brkove, avene, dugoperjane avene i tri cvjetne avene.

Obično se nalazi na plitkim i šljunkovitim mjestima, kao i u muljevitim i ilovastim tlima.  Biljke formiraju hrpu listova koja se vrlo postupno širi pomoću rizoma.

Listovi su perasto složeni s 9-19 prilično zbijenih, uskih, nazubljenih listića. Duboko izrezani, gotovo papratnjasti listovi su polu-zimzeleni, s lišćem koje često postaje crveno, ljubičasto i narančasto od kasne jeseni do zime.

Listovi često izgledaju loše tijekom ljetnih vrućina, ali nastavljaju s rastom u kasno ljeto i jesen i postaju tamno sivo-zeleni jer druge trajnice stare za sezonu. Kad je suho ili tijekom zime, lišće ima tendenciju ležati ravno na tlu, ali brzo se digne kad se uvjeti poboljšaju.

Triflorum je jedan od najranijih cvjetova u preriji. Cvate u kasno proljeće do ranog ljeta, noseći grozdove crvenkasto-ružičastih, kestenjastih ili ljubičastih cvjetova.

Na svakoj stabljici može biti do 9 cvjetova, ali cvjetovi se obično pojavljuju u tri (otuda i naziv vrste). Latice ovih kuglastih cvjetova su srasle, pa se ne mogu potpuno otvoriti. Na svakom cvijetu od ½ do ¾” nalazi se 5 izduženih, šiljastih režnjeva čašice. Pčele se moraju silom probiti kako bi oprašile cvijeće.Ova biljka je zimootporna i ne voli previše vlage .

Napomene: Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.