GINKO BILOBA

9,50 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi vegetacije. Jednogodišnja sadnica!

 

Opis:

Fosilni ostaci pokazuju da je Ginkgo biloba postojao prije više od 200 milijuna godina, a za vrt se počeo uzgajati početkom 18 st. u Europi.
Podnosi niske temperature, čak do -25 °C ali i dosta visoke i obožava sunce.
Grane su rijetke raspoređene u nivoima  u krug oko debla.  Listovi su predivni, zeleni  i lepezastog oblika, djelomično razdijeljeni što mu daje ime dvokrpi ginko, a na hrvatskom ga nazivaju i japanska lijeska.
Listovi u jesen naglo požute i time daju drvu prekrasnu  boju, a i kada otpadnu dugo ostanu iste boje.
Stabla ginka možemo pronaći gotovo u svakom gradskom parku. Zbog veličine, kod nas se sadi kao pojedinačno stablo, a u svijetu se  puno koristi za drvorede.
Vrijednost ginka leži u njegovoj sposobnosti poticanja cirkulacije krvi prema mozgu i ekstremitetima. Povećanjem protoka krvi, ginko posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sustav te pomaže osigurati hranjive tvari mozgu, očima, ušima i srčanom mišiću.
List ginka za upotrebu kao lijek bere se isključivo onda kada ima najviše ljekovitih sastojaka. A to je razdoblje nešto prije dobivanja žute boje lista, odnosno vraćanja klorofila u biljku, i to je najčešće rujan-listopad. To opet ovisi i o mikroklimi.
Prema dugogodišnjim, odnosno stoljetnim iskustvima iz Kine i Japana list se može sušiti prirodno i umjetno putem određenih modernih sušilica.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom. 

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio