LOBELIA SIPHILITICA / KARDINALOV CVIJET

4,50 

Na zalihi

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Lobelia siphilitica, koja se obično naziva velika lobelija ili plavi kardinalov cvijet, je trajnica porijeklom iz Missourija koja obično raste na vlažnim do mokrim mjestima uz potoke, izvore, močvare, livade i u niskim šumovitim područjima.

Krupna trajnica sa svijetlo do tamnoplavim cjevastim cvjetovima s dvije usne s tri režnja, donje usne koje izgledaju istaknutije od dva režnja gornje usne.

Cvjetovi izviru iz gornjih pazušaca listova tvoreći guste cvjetne grozdove na vrhu krutih, nerazgranatih, lisnatih stabljika koje se obično uzdižu u visinu. Fino nazubljeni, kopljasti, svijetlozeleni listovi.

Razdoblje cvatnje u kasno ljeto.

Ime roda odaje počast Matthiasu de l’Obelu (1538.-1616.), francuskom liječniku i botaničaru, koji je s Pierreom Penom napisao Stirpium Adversaria Nova (1570.) koji je detaljno opisao novi sustav klasifikacije biljaka temeljen na lišću. Ime vrste siphilitica proizašlo je iz prethodne medicinske upotrebe biljke u liječenju spolnih bolesti.

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.