NAR / PUNICA GRANATUM LEGRELLEI

13,50 

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 17
Opis: Prezimljava i na kontinentu.
Uzgoj nara dolazi u velikim grmovima koji su visoki do 4 metra. Biljka je samooplodna i listopadna. Imaju predivno lišće koje u jesen bude lijepe žute bojea, a grmove krase cvjetovi u crvenim i narančastim bojama. Plodovi su im sferični, veličine do 8 cm-a.
Unutrašnjost jestivog ploda čine žute gorke pregrade koje su pune sjemenki i okružene su ružičastim i ukusnim mesom. Stoga su vrlo zanimljive za konzumiranje.Nar potječe iz Perzije, a u prošlosti se uzgajao u brojnim mediteranskim zemljama te u Egiptu. Nar se danas dosta uzgaja u Kaliforniji. Transport nara se lako odvija pa su poznati još od davnina u većini zemalja, a isto tako nezaobilazni su i u hladnijim zemljama gdje se ne mogu lako uzgojiti.
U naru su zabilježene velike količine vitamina C i B te flavonoida. Njegovi plodovi imaju jako veliko antioksidativno djelovanje. Hranjivi sastojci štite od raka, jačaju imunitet i održavaju zdravlje srca i krvnih žila.

Naru je potrebno dobro ocijeđeno vapnenasto tlo, a cvatnja i rast se događaju na otvorenim mjestima. Potrebna mu je topla klima. Na hladnim mjestima će jako slabo roditi čak i ako bude položen uz topao zid.

Grmovi se često obrezivanjem formiraju u lepeza, ali najbolje će biti da im dopustite da rastu uz zid. U kasno proljeće provjerite grane pa obrežite one slabe, suhe i bolesne. Što se tiče biljaka u zatvorenom, obrezujte ih u ranu zimu i nakon toga smanjite toplinu.

Grmovi nara nisu podložni bolestima niti ih napadaju štetnici što im je još jedan dodatni plus za uzgoj.

Napomene: Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.