-PHYSOSTEGIA ROSE QUEEN-

4,20  (31,64 kn)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Pripada porodici Lamiaceae i prilagođena je dobro dreniranom, ali vlažnom i humusom bogatom tlu, kisele, blago kisele i neutralne PH.

Zatjeva puno sunce kako bi razvila svoju bujnu grmoliku formu, ali može opstajati i u djelomičnoj svjetloj sjeni.

Njen naziv, koji slikovito predočuje povodljivu i prilagodljivu prirodu cvjetova, očituje se u jednostavnom slučaju polijeganja u bilo koji položaj pri čemu određeno vrijeme ostaju upravo onako kako smo ih pomaknuli.

Baš je radi toga i dobila naziv – Poslušna biljka.

 

Ima tendenciju brzog širenja puzećim rizomima, stoga ju je potrebno održavati na pristojnoj udaljenosti od drugih, manje invazivnih jedinki.

Doseže visinu od 60 do 120 cm, ovisno o kultivarima, pa je vrlo upečatljiva gdje god da je se odluči zasaditi.

 

Sa svojim oštrim nazubljenim duguljastim listovima i dugim cvjetnim stapkama prepunim mnogobrojnih cjevastih cvjetova koji cvatu od dna prema vrhu i koji su, prepuni nektara, pravi mamac za leptire, djeluje elegantno i zgusnuto bogato.

Vrijeme cvatnje započinje u svibnju koje nepretenciozno može potrajati do rujna, naročito ako se smjesti na različita, svjetlu i toplini, dostupna mjesta, pa je stoga cijenjena radi svoje sezone kasnog cvata koji se može odlično upotrijebiti i za rez.

Nijansama od bijele do tamno pink boje unosi živost i kontrast na rubovima cvjetnih nasada, ali i uz jezerca i na vlažnijim staništima uz južnu stranu visokih četinjača koje mu daju prikladnu pozadinu.

Može se lijepo uklopiti u prirodni vrtni stil, jednako kao što bi prihvatljivo i dekorativno izgledala u modelirano čistim linijama suvremenijeg tipa uređenja.

 

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.